18 februari 2016

WK Touwtrekken! Sport blijft spelen

Van 18 tot en met 21 februari wordt in Sporthal Opperdam in Volendam het WK Indoor Touwtrekken gehouden. Wat geweldig. Een mooiere illustratie van sport en spelen kunnen we ons bijna niet voorstellen.

 
WK Touwtrekken! Sport blijft spelen
Je zou het bijna vergeten als je de foto ziet waarop een man op een tribune in de Amsterdam Arena een pop met de naam van een keeper aan een touw om zijn nek aan de balustrade hangt, maar sport is toch echt spelen. Daar is het om begonnen. Uitproberen, ontdekken, grenzen zoeken, uitdaging aangaan, competitie, opwinding, proberen, slagen en mislukken. Touwtrekken appelleert sterk aan het element spelen.
Op de website van de Nederlandse Touwtrek Bond valt te lezen dat van 1900 tot 1930 het touwtrekken beoefend werd als onderdeel van de atletiek. Verenigingen zoals Achilles uit Arnhem, T.H.O.R. uit Doesburg en Kunst en Kracht uit Culemborg waren topploegen uit die tijd.
Van 1900 tot 1920 is touwtrekken als onderdeel van de atletiek zelfs een olympische sport geweest. In 1920 behaalde Nederland de zilveren medaille! Nadat het touwtrekken na 1930 geen onderdeel van deze atletiekgroep meer vormde, is het als wedstrijdsport gedurende enige tijd van het toneel verdwenen. En dan blijkt dat het spel steeds is blijven bestaan, met name tijdens jaarlijkse kermissen en dergelijke evenementen.


"Na de ondergang van de topsport blijft het spel. Dat moet een troostende gedachte zijn voor bonden in deze roerige tijden."


Spelen
Dat is een boeiende beweging: na de ondergang van de (top)sport blijft het spel. Dat moet een troostende gedachte zijn voor bonden in deze roerige tijden. Het lijkt elke bond te kunnen overkomen. Van sport terug naar spel. De herverdeling van de NOC*NSF-middelen brengt sommige sportbonden in serieuze problemen en dat kan resulteren in een situatie dat het spel blijft maar de sport (even) verdwijnt.
 
Het spel is van kinderen en van iedereen. Spelen zullen we. Het is afleiding en ontspanning. Bewegen en gezond leven. Spanning en opwinding. En vaardigheid.


Wat is er mooier dan de opwinding bij kinderen te zien zodra zij op een strand komen, in een speeltuin, in een zaal met spelattributen, in een zwembad of op een sportveld. Een plezierwalhalla met enorm veel mogelijkheden lijkt zich te openbaren en de kinderen weten niet waar ze moeten beginnen. Dat is de essentie van het spel. Zo begint het met alle sporten. Ook de eerste trainingen van onze benjamins spelen hierop in en beginnen met spelen en plezier.


Van Spelen naar Sport
Na het verval van de sport na 1930 werd het touwtrekken omstreeks 1950 in een aantal landen weer als een sport gezien. Er werden uniforme spelregels voor het touwtrekken ontwikkeld, en in diverse landen werden nationale touwtrekbonden opgericht. Zo ook in Nederland, waar in 1959 de Achterhoekse Touwtrek Bond (A.T.B.) werd opgericht (later omgedoopt tot Nederlandse Touwtrek Bond). Er zijn nu meer dan zeventig landen lid van de internationale organisatie: de Tug of War International Federation, de TWIF.


En nu dus ook WK en EK. De sport komt terug. Maar misschien goed om bij dit soort gelegenheden toch ook vooral te onderstrepen dat het is begonnen om het spel en spelen. En dat we daar geen genoeg van kunnen krijgen.


"We zien het ook aan de opkomst van allerhande nieuwe spellen die in competitieverband sport worden"


En dat we er geen genoeg van kunnen krijgen zien we ook aan de opkomst van allerhande nieuwe spellen die in competitieverband sport worden: Biketrial, Lacrosse, Switchball, Kronum, Padel, Kanopolo, Ultimate frisbee, Roller derby of Cyclobal.


Onderstreep het spel
Vanuit de sport moet de origine, namelijk het spel, steeds maar weer onderstreept worden. Dan blijven we dichtbij de beleving van het brede publiek en kan het enthousiasme worden vergroot of behouden.


Hoe dan? Op de volgende manieren:
1.    Benoem de kernelementen van het spel in jouw sport.
2.    Onderbouw dat met bijbehorende waarneembare of ervaren emoties tijdens het spel.
3.    Laat dat concreet zien en leg het uit in je communicatie.
4.    Houd spel en spelen zoals dat in de eerste trainingen van de jongste jeugd wordt ingezet ook daarna vast en betrek ook andere spelen als onderdeel van de training.
5.    Laat vooral topsporters deze uitleg geven aan de hand van hun ervaringen tijdens topsportevenementen zoals de Olympische Spelen of een WK touwtrekken.
6.    Maak vaak combinaties van topsporters en kinderen om het spelelement zichtbaar te waarderen.


Paul Kok (1956) is Strategy Director bij Hill+Knowlton Strategies en leader van de sportcommunicatie practice, die werkt voor diverse sportbonden, sportorganisaties, sportsponsors  en sportmerken. Motief is verbetering van de slechte woordvoering in de sport en sportsponsoring. Motto: Je moet schieten, anders kan je niet scoren.


Dit artikel is ook gepubliceerd op http://www.sportknowhowxl.nl , partner van Hill+Knowlton Strategies

Voor meer informatie :

Paul Kok
Associate Strategy Director

telefoon: +31204044707
email: paul.kok@hkstrategies.com