18 juni 2010

Verder kijken dan je sportcarrière lang is

Na de graduation ceremonie waarin ik mijn B.A. in Journalism/Mass Communication van Saint Bonaventure University ontving, stapte een professor op mij af. In zijn hand had hij een lekke basketbal. Hij overhandigde deze aan mij en zei: “Pete, I am proud of you. Remember, the air will come out of the ball one day. Be ready!” Ik moest lachen terwijl hij zich omdraaide en wegliep, want dit was dezelfde man die vier jaar eerder tijdens de eerste les Journalism 101 zijn lijfspreuk “Omit needless words” op het bord schreef en vervolgens minutenlang de verbaasde klas aanstaarde. Wederom true to form bracht hij zijn boodschap over.
Verder kijken dan je sportcarrière lang is
Het is inmiddels negen jaar later en ik zit aan een verhoogd bureau op het Hill+Knowlton Strategies kantoor in Amsterdam een stukje te schrijven over wie ik ben, wat ik bij Hill+Knowlton Strategies doe en waarom en hoe ik hier terecht ben gekomen.


Ik ben Peter van Paassen, basketballer van beroep. De halve wereld is mijn werkterrein. Ik heb van Hawaï tot aan Siberië gespeeld. Zeven jaar lang heb ik in het buitenland gespeeld; eerst vier jaar op een volledige beurs in de VS, vervolgens twee jaar als prof in België en nog een jaartje in Spanje. Ik speel alweer zes jaar in Nederland en heb in die tijd dingen kunnen bereiken die uniek zijn voor een Nederlandse basketballer.


In de maanden juni en juli loop ik stage bij Hill+Knowlton Strategies. Zonder specifieke stageopdracht loop ik mee, help ik waar ik kan en houd ik vooral mijn ogen en oren open. Normaal gesproken zijn mijn zomermaanden gevuld met activiteiten voor het Nederlands Basketball Team, maar na bijna 15 jaar in Oranje gespeeld te hebben besloot ik hiermee te stoppen. De tijd die deze keuze oplevert wil ik zo nuttig mogelijk besteden.


Zelfs Michael Jordan zal langer als ex-basketballer door het leven gaan dan als basketballer. De intrinsieke drang naar het waarmaken van ambities heeft mij als speler ver gebracht. Deze drang zal niet verdwijnen als de bal is leeggelopen. Basketbal heeft mij geleerd dat de drang naar succes niets is zonder de wil om je voor te bereiden op resultaat. In a nutshell is dit de motivatie om mijn zomer bij Hill+Knowlton Strategies door te brengen. Ik heb het gevoel dat ik met mijn neus in de boter ben gevallen met deze stage, omdat ik veel opsteek van de gedreven en slimme vakmensen waarmee ik werk.


Programma’s om sporters te helpen met de overstap naar een maatschappelijke carrière zijn in opkomst. Terecht, want er is veel te verbeteren op dit gebied. Laten we echter niet vergeten de sporter zelf ook zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Afgelopen januari heb ik als doel gesteld om tussen mijn seizoenen kennis en ervaring in het verlengde van mijn studie op te doen. Vervolgens heb ik relevante bedrijven gezocht, mijn cv gestuurd en mijn situatie uitgelegd. Binnen een paar weken was ik voor een gesprek bij Hill+Knowlton Strategies. Ik was aangenaam verrast met de raakvlakken die er waren op sportief gebied met klanten als de Johan Cruyff Foundation, The HollandBelgium Bid en Olympisch Vuur.


Mijn tweede week bij Hill+Knowlton Strategies zit er bijna op en wat mij tot nu toe de meeste indruk heeft gemaakt is de breedte en diepte van het communicatievak. Het spreekt mij allemaal zeer aan. Eind juli zal ik een duidelijk beeld hebben van wat het vak inhoudt en wat er voor mij nog allemaal te leren valt. Mijn zomer zal dan geslaagd zijn, ik zal er verder mee aan de slag gaan en het sissende geluid van een leeglopende basketbal zal ik voortaan associëren met nieuwe kansen.