5 juni 2005

Rodamco Europe koopt Stadshart Amstelveen

Het tweede kwartaal van 2005 bleek erg intensief voor Rodamco Europe, de grootste beursgenoteerde onroerendgoedbelegger en –manager in de winkelsector in Europa. Ondersteund door Hill & Knowlton, kondigde het bedrijf een grote acquisitie in Amstelveen aan. Daarnaast opende een zeer grote uitbreiding van een van de toonaangevende Europese winkelcentra in Spanje. En tenslotte rapporteerde het bedrijf betere eerste kwartaalresultaten dan verwacht.
Het kwartaal werd gedomineerd door Rodamco Europe’s aankoop van “Stadshart Amstelveen”, een van de meest prominente winkelcentra in de regio Amsterdam. Het winkelcentrum versterkt de positie van Rodamco Europe als markleider in Nederland, aangezien dit het grootste winkelcentrum is in de Nederlandse portefeuille. Op Europese schaal is het de op twee na grootste na La Part Dieu in Lyon en het onlangs verworven DonauZentrum in Wenen.


In een zeer vroeg stadium was Hill & Knowlton betrokken bij deze transactie van € 296 miljoen, met het opstellen van scenario’s om de aankoop aan te kondigen, het verschaffen van kernboodschappen en Q&A documenten om de directie te ondersteunen, het redigeren van persinformatie van fact sheets tot persberichten en beeldmateriaal. Tenslotte ontwikkelde Hill & Knowlton een mediastrategie die resulteerde in aandacht in nationale en internationale radio & televisie uitzendingen en een groot aantal kwalitatieve artikelen.


Begin mei kondigde Rodamco Europe een van de grootste uitbreidingen ooit aan van een bestaand winkelcentrum. Ongeveer 44.000 m2 aan nieuwe ruimte werd toegevoegd aan het toonaangevende winkelcentrum in Madrid, Parquesur genaamd, waardoor het een van de grootste winkelcentra is in Europa. De grootse opening werd begeleid door een indrukwekkende laser show en prominente gasten.Slechts enkele dagen na de “Amstelveen” acquisitie, presenteerde de onderneming haar eerste kwartaalresultaten. Versterkt door de acquisitie verhoogde Rodamco Europe de  outlook boven op de resultaten, die al beter waren dan verwacht, waardoor de verwachting van analisten werd overtroffen. De nationale en internationale coverage in de media overtrof eveneens de verwachtingen.