13 juli 2017

Over U2, “centimeters” en een treingesprek

Onlangs mochten wij als kantoor Promogroup/U2 Unlimited begeleiden voor een verhoor door de parlementaire commissie belastingconstructies. Door het CU-lid van de commissie werden er kritische vragen gesteld aan onze klant, maar gelukkig weet de ChristenUnie dat te scheiden van haar liefde voor de muziek van U2. Want eindelijk zit de CU dan toch aan de formatietafel en wordt er zelfs op een andere locatie onderhandeld of Segers en Schouten haken al weer af. Nee, geen breuk deze keer, maar een bezoek aan het concert van U2 in Duitsland! Twee dagen onderbreking in de onderhandelingen. Niet de papadag van Jesse Klaver deze keer, maar het popuitje van Gert-Jan Segers. Ik zit er met verbazing naar te kijken. We zijn al ruim 100 dagen onderweg en de mogelijkheid van invloed op de nieuwe begroting wordt met de dag minder.
Over U2, “centimeters” en een treingesprek
Maar alsof dat nog niet erg genoeg is, is er inmiddels ook al aangekondigd dat de heren (en dame) onderhandelaars ook twee weken vakantie nemen. Hoe anders was dat in 2002 en 2003 toen ik mijn vakantie op Kijkduin doorbracht om overdag te kunnen werken voor de formatie en ’s avonds nog even de familie te kunnen zien.
Of zou het misschien toch zo zijn dat Joop Atsma daadwerkelijk dagelijks door Sybrand Buma op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van de formatie en dat de zaken al bijna rond zijn? Vandaag werd namelijk via Twitter bekend dat iemand hem hardop had horen bellen in de 1e klas van de trein naar Maastricht met als mededeling voor zijn gespreksgenoot dat het “allemaal voor de Bühne is”. De onderhandelaars zijn al veel verder dan ze doen voorkomen en “volgende week gaan de stukken al naar het CPB”. Wanneer dat zo is, dan is de vakantie heel verstandig. Dan is de inhoud na volgende week klaar, neem je even rust en kan daarna formateur Rutte aan de slag om de bewindslieden te zoeken. Dan ben je half augustus klaar en kun je toch nog wat aan de begroting doen. Zou het? Zou het echt?
Maar dat rijmt weer niet met de oprechte irritatie die ik gisteren bij de andere partijen bemerkte toen Pechtold het had over “centimeters in plaats van meters” en “het gaat minder makkelijk dan ik had gehoopt”. Was Pechtold hier al weer een breuk aan het aankondigen? Gaat het echt zo moeizaam en is er irritatie? Zijn zij gewoon echt aan vakantie toe en zijn de lontjes inmiddels te kort geworden voor vruchtbare onderhandelingen? Dan dreigt alsnog het doemscenario van een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen…
Of deed Pechtold dit óók ‘voor de Bühne’?
En is het nog steeds de weemoed over GroenLinks en de frisse tegenzin bij de ChristenUnie die bij de D66-leider overheerst? Is het een maskerade voor de eigen achterban om later te kunnen framen dat hij gevochten heeft als een leeuw maar gewoonweg te weinig steun van VVD en CDA kreeg?
Het blijft allemaal gissen, maar een ding is wel zeker: het zegt iets over de sfeer. En als ik iets geleerd heb in al die jaren dan is het wel dit: dat probleem los je niet op met goede compromissen of winst op de inhoud.
Het kon nog wel eens een lange hete zomer worden…

Voor meer informatie :