deze bijdrage op CFO.nl geven enkele experts hun visie, waaronder Frans van der Grint van Hill+Knowlton Strategies.
 " />
14 december 2016

Invloed van aandeelhouders op topbeloningen?

Krijgen aandeelhouders straks in heel Europa meer te zeggen over de beloningen van bestuurders? Frankrijk en Groot-Brittannië maken plannen om aandeelhouders meer invloed te geven om topsalarissen te beperken. Nu ligt er ook in Brussel een plan klaar dat dit mogelijk moet maken.

In deze bijdrage op CFO.nl geven enkele experts hun visie, waaronder Frans van der Grint van Hill+Knowlton Strategies.

 
Invloed van aandeelhouders op topbeloningen?
“Ik denk dat aandeelhouders zich moeten kunnen uitspreken over alles wat van maatschappelijk belang is, ook over beloningen. Zeker omdat dit nu een belangrijk onderwerp is en ook nog wel even zal blijven. Ik heb niet zoveel vertrouwen in meer regels. Ik geloof meer in gedrag en beïnvloeding daarvan.
De nieuwe Corporate Governance Code zegt dat maatschappelijke afwegingen meegenomen moeten worden in het beleid en dat er verantwoording afgelegd moet worden. Het is logisch dat dit dan ook wordt beoordeeld door aandeelhouders. En die spreken zich al uit over zaken als topbeloningen of duurzaamheid, ook zonder dat de Monitoring Commissie Corporate Governance Code er iets over zegt. Ontevreden aandeelhouders zorgen voor publicitaire druk en kunnen zo het bestuur een bepaalde richting op duwen. Dus of je het nou vastlegt in regels of formuleert zoals de commissie het doet, de boodschap is: luister naar de maatschappij. Je moet oog hebben voor het maatschappelijk debat. Heb je dat niet, dan ontstaat er vanzelf druk.
Ik denk niet dat het een negatief effect heeft op de aandeelhoudersvergadering als beloningen hier besproken worden. Je hebt het daar over fundamentele zaken. Op dit moment is dat ook het beloningsbeleid”, aldus Frans van der Grint.

Voor meer informatie :

Frans van der Grint
Strategy Director en Financial+M&A Practice Director Europe

telefoon: +31204044707
email: frans.vandergrint@hkstrategies.com